LEVITIN (născut în 1957) este un neurolog, psiholog cognitiv și muzician care a scris patru bestselleruri pentru New York Times. La Universitatea McGill, unde a fost director al Laboratorului de Percepție, Cogniție și Expertiză Muzicală din 2000 până în 2017, este în prezent profesor de psihologie și neuroștiințe. Printre numeroasele sale roluri se numără cel de membru al juriului premiilor Grammy și de consilier al Rock and Roll Hall of Fame. În plus, a publicat The World in Six Songs (Lumea în șase cântece), The Organized Mind (Mintea organizată), A Field Guide to Lies (Un ghid de teren pentru minciuni) și Successful Aging (Îmbătrânirea cu succes), pe lângă numeroase articole academice în reviste de specialitate (în curs de apariție la Litera). Mai mult de un milion de exemplare ale cărții Our Musical Brains (Creierul nostru muzical) au fost vândute în întreaga lume, în 18 limbi diferite.

Creierul nostru muzical- Daniel Levitin 1

În această revoluționară îmbinare a artei și științei, rockerul devenit neuroștiințific Daniel J. Levitin explorează legătura dintre muzică – interpretarea, compoziția, modul în care o ascultăm, motivele pentru care ne place – și creierul uman.

Luându-i peste picior pe gânditorii proeminenți care susțin că muzica nu este nimic mai mult decât un accident evolutiv, Levitin susține că muzica este fundamentală pentru specia noastră, poate chiar mai mult decât limbajul. Bazându-se pe cele mai recente cercetări și pe exemple muzicale care variază de la Mozart la Duke Ellington și Van Halen, el dezvăluie:

– Cum produc compozitorii unele dintre cele mai plăcute efecte ale ascultării muzicii prin exploatarea modului în care creierul nostru înțelege lumea- De ce suntem atât de atașați emoțional de muzica pe care o ascultam în adolescență, fie că era vorba de Fleetwood Mac, U2 sau Dr. Dre- Faptul că practica, mai degrabă decât talentul, este forța motrice din spatele expertizei muzicale- Cum se întipăresc în capul nostru acele mici și insidioase jingle-uri (numite earworms)

Finalist al Los Angeles Times Book Award, This Is Your Brain on Music va atrage cititorii lui Oliver Sacks și David Byrne, fiind o investigație inedită și revelatoare a unei obsesii care se află în inima naturii umane.

Citește gratuit pe Voxa (via Litera)!