Perioada studenției este una foarte importantă și specială. Cu toate acestea, este o perioadă și foarte dificilă din punct de vedere financiar, iar angajarea nu este întotdeauna o soluție posibilă din cauza timpului. Totuși, există câteva metode prin care un student își poate crește veniturile, cel puțin pentru o perioadă.

Orice student strânge o cantitate impresionantă de materiale de studiu pe parcursul fiecărui an universitar. Notițele, studiile de caz și diferite alte proiecte sunt folosite în scopuri educative, dar ar putea fi de folos și pentru a strânge câțiva bani în plus. Astfel, Stuvia și ProProfs sunt două platforme web cu ajutorul cărora studenții își pot vinde materialele și notițele din timpul facultății. În acest mod, persoanele care au nevoie de cursuri din anumite domenii le pot căuta pe aceste site-uri, iar studenții ce le pun la dispoziție vor fi răsplătiți, beneficiul fiind reciproc. Există și anumite taxe percepute de către aceste platforme online, dar mai multe detalii despre ele vor fi prezentate în rândurile următoare.

Stuvia.com

Acest site a fost lansat în anul 2010 de către doi studenți, tocmai pentru a-și mări veniturile. Astfel, aceștia s-au hotărât să creeze un spațiu virtual de vânzare a cursurilor pe care le aveau. Întreaga idee a pornit și evoluat de la dorința de a face bani cu ajutorul notițelor pe care au fost nevoiți să le scrie în toți anii de facultate de până atunci. De asemenea, ei au dorit ca acest site să vină și în ajutorul altor studenți, fie că au nevoie de anumite materiale de studiu, fie că doresc doar să strângă câțiva bani în plus.

Prin recompensarea studenților pentru orele petrecute scriind diferite materiale de studiu, Stuvia creează un mediu în care cunoștințele și aptitudinile fiecăruia devin valoroase. Platforma Stuvia.com conține peste 350.000 de materiale didactice, promițând în acest mod că orice student va găsi ceea ce își dorește pentru a se pregăti pentru examene.

Site-ul este în limba engleză, are un aspect plăcut și este ușor de utilizat. În cazul cumpărătorilor, produsele achiziționate sunt disponibile imediat și sunt salvate în profilul personal. În plus, materialele de studiu sunt disponibile pe computer, tableta sau telefon mobil și pot fi folosite atât în format digital, cât și tipărit.

Pentru persoanele care doresc să vândă pe acest site, procesul este unul simplu. După realizarea gratuită a unui cont personal, documentele trebuie selectate și încărcate pe site. Se oferă câteva informații despre materialul de studiu oferit și se alege prețul solicitat. Ulterior, este necesară introducerea unor date suplimentare despre fișierul încărcat, iar totul este gata. Fiecare descărcare este plătită, iar vânzătorul primește o notificare pentru acest lucru. Banii sunt apoi virați în profilul personal și pot fi transferați către contul personal (cu condiția ca suma transferată să fie de minim 10$).

Pentru fiecare vânzare realizată, se va percepe o taxă de 0.83$ și un comision de 30% din prețul cerut. Taxele sunt prezentate în momentul introducerii prețului, iar vânzătorul poate vedea cu ușurință ce sumă primește ulterior. De exemplu, pentru un produs de 10$, Stuvia reține 0.83$ și încă 30%, adica 3$. În acest mod, vânzătorul primește dupa o tranzacție suma de 6.17$.

Stuvia.com dorește să prevină furtul de informații și plagiatul și susține încărcarea pe site doar a materialelor proprii. Astfel, mai multe informații despre ceea ce se poate încărca pe site sunt disponibile aici și aici.

ProProfs.com

ProProfs.com este o platformă online fondată în anul 2010, fiind mai complexă decât Stuvia.com. ProProfs oferă posibilitatea de a crea cursuri online, de a realiza chestionare, dar și de a accesa alte facilități de eLearning. Conform statisticilor, s-a raportat că platforma a înregistrat peste 1 milion de utilizatori, dar și peste 100.000 de chestionare și alte tipuri de conținut educativ.

În plus, ProProfs pune la dispoziție și o secțiune dedicată vânzărilor online (ProProfs Store). În acest loc, persoanele care doresc să vândă materialele educative și notițele din timpul facultății o pot face fără prea multe bătăi de cap. 

Ca și în cazul Stuvia.com, ProProfs.com este un site în limba engleză. De asemenea, necesită înregistrare (gratuită) pentru a putea crea cursuri sau sondaje de opinie. Informațiile ce doresc a fi puse spre vânzare trebuie realizate sub forma unor cursuri, platforma punand la dispoziție un spațiu special pentru acest lucru. Aici cursurile pot fi personalizate și pot primi un aspect plăcut și profesional, astfel încât să poată fi vândute mult mai ușor.

Atunci când are loc o vânzare, o înștiințare este trimisă imediat către vânzător, iar plata va fi actualizată în contul personal din site. Ulterior, site-ul va plăti lunar sumele obținute prin intermediul PayPal sau Stripe.

Utilizatorii ce au conturi gratuite trebuie să plătească o taxă de 20% pentru fiecare tranzacție, obținând astfel 80% din încasări. Dacă utilizatorul ce pune spre vânzare un material educativ plătește deja pentru un produs vândut de site, taxele pentru tranzacții sunt reduse la 9.5%. În acest mod, profitul din urma vânzării unui curs ajunge la 90.5%.

Mai multe informații și detalii despre modul de funcționare a ProProfs pot fi găsite aici și aici.