Am trecut deja în era digitală. Totul se întâmplă online, timpul pe care îl petrecem cu ochii în ecrane a crescut considerabil în ultima vreme. Dar cum rămâne cu lectura, cu studiatul? Cum putem citi cărți în format digital ieftin, eficient și sănătos? Sunt câteva dintre întrebările la care voi încerca să răspund în continuare.

Cum citesc eu cărți electronice

Ca să demolăm zicala ”Fă ce zice popa, nu ce face el”, voi începe cu modul meu de a citi și de a studia. Am ajuns deja în ultimul an de rezidențiat și am adunat o grămadă de metode și device-uri care să mă ajute să învăț mai eficient.

Desigur, prefer cartea în format fizic și atunci când am posibilitatea, achiziționez cărți în format fizic sau le printez. Dar în majoritatea timpului, mă folosesc de mijloace electronice pentru a citi și studia.

E-reader (Kindle, Nook, Remarkable)

Cea mai populară metodă de a citi cărți electronice fără dar și poate. E-readerul este un fel de tabletă care folosește o tehnologie numită e-ink (cerneală electronică). Ecranul acestor tablete nu emite lumină cum fac ecranele LCD, ci folosește microparticule pentru a imita aproape perfect hârtia și cerneala. Mai mult, poți citi chiar luni întregi până se termină bateria și poți încărca mii de cărți. E ca și cum ți-ai căra biblioteca peste tot.

Ai posibilitatea să subliniezi, să consulți dicționarul (chiar și DEX-ul) doar printr-o singură apăsare pe cuvântul pe care vrei să îl cauți, să citești în format PDF sau să îți convertești documentele în format Kindle doar printr-un email. Eu îl folosesc zilnic și nu am avut absolut nicio problemă de peste 12 ani de când l-am achiziționat.

Pentru beletristică sau cărți care nu au foarte multe imagini sau diagrame, un Kindle Paperwhite este suficient. Dacă vrei un ecran mai mare + creion electronic, urmărește clipul de mai jos. Încă nu s-a lansat, dar se poate pre-comanda. Este destul de promițător, dar are aproape același preț ca o tabletă sau un laptop. Avantajul e că îți protejezi ochii și economisești energie electrică. E și ăsta un avantaj destul de mare.

Tabletă

Nu am experiență în iPad-uri, nu am folosit niciodată un iPad mai mult de 5 minute (atunci când mai intram de curiozitate într-un Apple Store), dar folosesc o tabletă veche (Android) care e numai bună de citit și studiat.

Dacă ești un vechi membru al ecosistemului Apple, cu siguranță vei avea mai multe de spus decât mine despre iPad Pro și despre Magic Keyboard. Însă eu nu aș investi într-o tabletă doar pentru citit și învățat. Ali Abdaal este de aceeași părere, potrivit ultimului video.

Laptop hibrid (2-în-1)

Aici intervine vechea dispută: tabletă sau laptop. Ambele au aproximativ același preț, dar să investești intr-o tabletă doar pentru a putea citi sau lectura e o variantă doar dacă ai buget suficient. Noroc că cineva a avut ideea să creeze laptopuri hibride.

Am avut ocazia să testez extensiv un Lenovo Yoga S920 de 14″ și pot spune că e o combinație bună atunci când ai nevoie de performanță, portabilitate și eficiență. Are un ecran ceva mai mare decât o tabletă obișnuită – deci spațiu mai mare pentru citit – și tactil, iar în combinație cu Active Pen e chiar o plăcere să îl folosești. Singurul inconvenient ar fi marginile destul de tăioase.

Monitor ultra-wide sau cu pivot

De fiecare dată când intră cineva în biroul meu pentru prima dată mă întreabă ”De ce ții monitorul ăla așa?”. Încă din facultate am prins șmecheria cu două monitoare și pot spune că un monitor în plus, mai ales în poziție portrait, e esențial dacă vrei să fii productiv. Cărțile de specialitate, revistele și partiturile se încadrează perfect în cei 24” ai DELL-ului second hand aflat în stânga monitorului principal al PC-ului.

Dacă nu găsești monitor cu pivot inclus, poți achiziționa un braț special care se prinde de birou și cu ajutorul căruia poți muta monitorul în ce poziție dorești.

Ah, am uitat de monitorul ultrawide. Nu am avut ocazia să testez un asemenea tip de monitor, dar pentru mine sunt suficiente cele 2 monitoare + TV-ul (care mă mai ajută uneori la partiturile cu multe pagini) pe care le am pe birou. E extrem de util editorilor video sau producătoriilor de muzică.

Listat + capsat

Am lăsat asta la urmă și vă sfătuiesc să o lăsați și voi. Listați doar ce aveți nevoie pe termen lung, informații pe care le veți consulta zilnic și care vor fi utilizate frecvent. Dacă aveți cursuri, cărți sau notițe pe care nu le mai folosiți, postați-le aici pe medidact pentru a le găsi noi stăpâni (nu vă fie teamă, nu vă vor uita!). Până nu se va fabrica hârtie din buruieni (vezi cânepa) sau gunoaie, salvăm hârtie pe cât posibil. Nu faceți ca mine în facultate (pentru cei care mă cunosc).

Progresul ne permite acum să imprimăm ieftin, ușor și repede chiar la noi acasă. O imprimantă cu sistem de alimentare continuă cu cerneală (CISS) integrat este relativ ieftină, se poate încărca extrem de ușor și rezistă mai mult decât cele cu sistem CISS separat. Eu uzez o imprimantă Epson L120 de 4 ani fără nicio problemă (evitați să lăsați cerneala să se termine din rezervor – există o limită inferioară care trebuie respectată).

Am menționat în subtitlu capsatul. Ei bine, cum capsez o carte de 300-400 de pagini? Simplu, cu un capsator heavy duty. Maximul de coli pe care îl poate capsa un capsator de acest gen este 210 coli. Dacă avem de legat mai mult de 200 de coli (400 de pagini), împărțim cartea în mai multe volume sau, dacă e scrisul suficient de mare, printăm 2 pagini pe o față în format landscape (instalați o ”imprimantă PDF” dacă nu aveți una deja instalată, listați inițial multiplu de 2 în landscape în format PDF, apoi printați normal – cu pagini pare, apoi impare – întreaga carte).

Eu așa am majoritatea cărților de specialitate. Nu prea suport să citesc de pe coala lucioasă a cărților originale.

De unde descărcăm cărți în format electronic gratuit?

Libgen-ul a fost folosit de mulți ca principala sursă de descărcat cărți electronice gratuite, dar din păcate s-a dus (nu și proxy-urile – gen.lib.rus.ec). La fel de bun e și b-ok.org, mult mai ușor de folosit.

Sunt destule cărți și în limba română acolo, chiar de specialitate.

Concluzie

Citiți, învățați, gândiți oriunde, oricum, dar nu orice.

Inspirația principală a acestui articol a fost o întâmplare trăită de un arhicunoscut medic facebookcian, Doctorul (iaacasă.ro).


Disclaimer: textul de mai sus conține linkuri afiliate, ceea ce înseamnă că în cazul în care achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, voi primi un mic comision.